O
Bedenlenmiş biliş konusu hala ilgilimi çekmeye devam ederken bu hafta okuduğum başka bir kitapta tamamen farklı bir alanda yeniden karşıma çıktı. Janice Kaplan'ın" Hayat Sana Teşekkür Ederim" isimli kitabını okuyorum. Kitap, gazeteci bir yazarın şükran konusunu ciddi bir araştırma konusu halinde ele alıp yaptığı incelemeler, öğretim görevlileriyle yaptığı röportajlar ve tabii kendi kişisel şükran günlüğü ve şükran deneyimlerinden oluşuyor. Kitabın bir bölümü şükran duymanın fiziksel sağlıkla olan ilgisini inceliyor.
Bedenlenmiş biliş teorisinde zihin-beden ilişkisini bedensel hareketleri kullanarak zihnimizi kandırmak/ ikna etmek olarak ele alındığını görmüştük."Zihnin dönüşene kadar bedensel hareketi taklit etmeye devam et" diyordu bu teori. Yani kaslarımızı hareket ettirmek bizi mutlu edecek bir kimyasal döngüyü başlatıyordu. Oysa zihin-beden ilişkisi çift yönlü bir ilişki. Tam tersinden de ele alınabilir. Olumlu duygular hissederek de hastalıklarımızı iyileştirebiliriz demek ki.
Negatif duygular bizi hasta edebiliyorsa pozitif duygular ve şükran duymak sağlığımızı koruyor olamaz mı?
Janice Kaplan'ın Dr. Mark Liponis ile bu konuda yaptığı röportajda; Dr. Liponis geçmiş ya da gelecek için endişelenmenin kişiyi alt üst etmeye yeteceğini söylüyor Bunu aşmanın yolu ise şimdiki ana odaklanmak ve kısa bir gözden geçirme yapmaktır. İki kolum, iki de sağlam bacağım var, iki gözüm de görüyor, nefes alabiliyorum. Ağrı duymuyorum, bugün yemek yedim, açlıktan ölmüyorum. Yatacak yerim de var. Vay canına o zaman kendimi gayet iyi hissediyorum. Hayat güzel. "
İnsanların sağlıkla ilgili en büyük sorunun enflamasyonlar olduğunu görüyoruz. Örneğin, streptokok bakterisi boğaza yerleşip boğaz ağrısına neden oluyor. Bağışıklık sistemi iş başına geçer ve akyuvarlar bakteriyi yok etmek için hücuma geçer. Bu süreçte bu bölgede kan dolaşımı artar, hastalıklı bölgede yaklaşık 150 milyar yani normalin üç katı akyuvar antikor üretimi yapar. Akyuvarlar çalışırken bu bölgede şişme kızarma ve enflamasyon oluşur, hatta ateşiniz bile çıkabilir. Yani akyuvarlar enfeksiyonu yok etmek için savaşır ancak arkalarında enflamasyon bırakırlar.
Bu da Amerika'daki yeni en büyük ölüm sebepleri arasına girmiştir.
Dr. Liponis, bağışıklık sisteminin duygulara tepki verebildiğini fark etmiş. Kaygı, öfke, korku gibi stresli duygular aynı akyuvar hücrelerini devreye sokuyor ve saldıracak hastalıklı hücre olmasa bile geride tehlikeli bir enflamasyon izi kalıyor. Akyuvar hücrelerinin üzerinde yüzey reseptörleri bulunur. Endorfin, dopamin, serotonin, adrenalin gibi kimyasallar nöro transmitter denen beyne duygu sinyallerini ileten kimyasallardır. Akyuvarlar yüzeylerindeki reseptörler sayesinde bu kimyasalları algılayarak üzgün olduğunuzu anlıyor ve harekete geçiyorlar. Ve geride enflamasyon bırakıyorlar. Yani bedeninizde hastalıklı hücre olmasa bile hissettiğiniz negatif duygular bağışıklık sisteminizi alarma geçiriyor.
Şükran duymak, sevgi ve merhamet hormonlarını devreye sokar, negatif duygu moleküllerini uzaklaştırır. Böylece akyuvarlar her şeyin yolunda olduğu mesajını alır ve devreden çıkarlar. Akyuvar sayısı azalır, enflamasyonlu hücre sayısı azalır ve kişi kendini daha sağlıklı ve iyi hisseder.
Beden ve zihin ayrılmaz bir bütündür. Örneğin kaygılı, yorgun ya da stresli olduğumuzda bedenimiz bir tepki verir, ya grip oluruz ya migren tutar ya da mide ağrıları başlar. Oysa bu bedenimizin zihnimize verdiği tepkiden başka bir şey değildir.
Bunu iyileştirmek için de kullanılacak yöntem dikkatini pozitife çevirmek, nerenin iyi olduğuna bakmak, bedeninde sorunlu olan bölgenin neresi olduğuna değil nelerin iyi çalıştığına bakmaktır. Şükran duydukça kaygı, endişe gibi stres belirtileri azalır. Bedenimizdeki enflamasyon azalır. Bu da hastalıklara daha az açık olmak anlamına gelir.
O zaman yeniden başa dönersek beden- zihin ilişkisi iki yönlü ise, kaslarımızı kullanmak bedenimizde kimyasal bir mutluluk döngüsü başlatabiliyor ise egzersiz yapmak mutluluk ve şükran duygusunu hissetmeyi arttırmak için etkili olabilir. Öyleyse kendime not : Bol bol şükran duygusu ve mutluluk hissetmek için bol bol egzersiz yap.
Resimler: http://www.aplanforliving.com/science-shows-mind-body-connection-real/
http://fitness4backpain.com/breaking-ground-on-the-mind-body-connection/