Hergün yeni bir şeyler yaşıyoruz. Her yaşantı ruhumuzda bir iz bırakıp geçiyor. Ben, bu izlerin hayatımızdaki pozitif izdüşümlerinin takipçisiyim.

27 Şubat 2013 Çarşamba

BESLENME ÜZERİNE


Bir süredir beslenme uzmanına devam ediyorum. Başlangıçta amacım biraz kilo vermek olsa da şimdilerde sağlıklı beslenme olarak güncellendi. Bu yolculukta, bedenimin hangi gıdaları istediğini, ne tür besinlerin bana daha iyi geldiğini ve hangi gıdalara intoleransım olduğunu keşfediyorum.  Her hafta farklı bir besinle tanışıyorum. Akşam uyumadan önce bir çay bardağı light kefir içmenin faydalarını öğreniyorum.  Beni tok tutacağını, kan şekerimin yükselmesini engelleyeceğini, hem de glüten içermediğini öğrenince, kepekli pirinç en sevdiğim besinlerden oldu. Bir hafta içinde besin zincirinin içindeki pek çok farklı türden yemeye çalışıyorum. Beslenmemde farklı renklerin olmasına çalışıyorum. Daha önce yemediğim sebzeleri, meyveleri deniyorum. 

Pek çoğumuzda gluten, maya ve süt ürünlerine intolerans olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum. Bu tür intoleransların doğumla birlikte geldiğini zannederdim. Oysa hatalı beslenme sonucu yetişkinlikte de ortaya çıkabiliyorlarmış. Beslenme uzmanım bende olabileceğini düşündüğü intoleranslara uygun beslenme listeleri vermeye dikkat ediyor.

Bu ara gündemim sağlıklı beslenme olduğundan konuyla ilgili değişik yazılar okuyorum. Beslenme ve uyku arasındaki ilişki üzerine internette ilginç bir araştırmaya rastladım. Bu yazıda onu paylaşmak istiyorum. Günde 7-8 saat uyuyan insanlar ile 5 saat kestiren insanlar karşılaştırılmış. Beş saatten az uyuyanların kan basıncının daha yüksek olduğu, kan şekeri kontrolsüzlüğü yaşadıkları ve aşırı yeme dürtüleri olduğu belirlenmiş.

Araştırmanın devamında 7-8 saat uyku uyuyan kişilerin beslenme alışkanlıkları incelenmiş. Sağlıklı denilebilecek 7-8 saat normal uyku uyuyan kişilerin çok çeşitli gıdalarla beslendikleri, bol su içtikleri belirlenmiş. Beş saatten az uyuyanların ise az su içtikleri, C vitamini ve selenyum içeren gıdalardan daha az aldıkları, yeşil bitkilerle beslendikleri belirlenmiş.
Çok uyumak az uyumaktan daha sağlıklı ama ne kadar çok uyumak?  9 saatten fazla uyku uyuyanlar incelendiğinde bu kişilerin de daha çok karbonhidrat içeren gıdalar ve alkol tükettikleri ve daha az yumurta, et gibi gıdalarla beslendikleri sonucuna varılmış. Araştırma obesite, fiziksel aktivite ve gelir düzeyi gibi değişkenler dikkate alınarak yeniden yapılmış ve yine benzer sonuçlar bulunmuş.
Sonuçta 9 saatten fazla uyumanın da 5 saatten kısa uyumanın da beslenmedeki çeşitliliği olumsuz etkilediği belirlenmiş.  Ancak bu önermenin tersinin geçerliliği olup olmadığı yani beslenmede çeşitliliğin arttırılmasının uyku saatine etkisi olup olmadığı bilinmiyor. Bir gerçek var ki uzun veya kısa uyku ikisi de “sağlıksız” olarak tanımlanabiliyor. Araştırmada uyku uyuma süresi kısaldıkça duyulan açlık hissinin arttığı ve bölünmüş uyku uyumanın düşük enerjiye ve açılığa neden olduğu da ortaya çıkmış. Kilo vermek için diyet yaparken, aldığımız gıdayı azaltmaya, daha çok hareket etmeye çalışıyoruz. Belki de yediklerimizin çeşitliliğini arttırmak ve sağlıklı bir uyku düzenine geçmek de yardımcı olabilir.   

Ben, bedenimi ve ruhumu sağlıklı gıdalarla beslediğim zaman hem fiziksel hem de spiritüel enerjimde artış hissediyorum. Evet, bazen zor geliyor. Her sabah evden çıkmadan o gün yiyeceğim her şeyi hazır edip minik kaplarda yanıma almak, güne erken başlamak, limitli miktarlar ile beslenmek bazen yorucu olabiliyor. Akşam pek çok insandan daha erken denecek bir saatte uykum gelebiliyor. Bazen beklediğim kadar kilo hatta gram kaybım bile olmuyor. Ama sabah yaptığım kısa bir egzersiz ve duş ile güne başlamak, pozitif düşüncelerle zihnimi doldurmak ve sağlıklı beslendiğimi bilmek de bir o kadar motive edici oluyor. Kendimi mutlu hissediyorum. Tavsiye ederim.